showcase41

Het ultieme zeilen! Krachtiger valt het varen met de Rave niet te omschrijven. En sneller dan de meeste speedboten. Varen is misschien niet helemaal de juiste term. Laagvliegen, daar lijkt het meer op.

De Rave is een draagvleugel boot. Of nauwkeuriger, een door T-foils ondersteunde trimaran. Deze 5 meter lange eenpersoons boot met ruimte voor een passagier is eigenlijk heel gemakkelijk te varen. Als je eenmaal het juiste gevoel voor de trim van de foils ontwikkeld hebt kan een kind de was doen. Er hoeven geen acrobatische toeren uitgehaald te worden om de boot overeind te houden. Een boot voor mensen van 15 tot 65 jaar. En daarbij toch sneller dan alle andere zeilboten. Wanneer er tenminste voldoende wind is. (De Rave begint al te vliegen bij een wind van 7 tot 8 knopen bij een bemanning tot 50 kg).

Hoe werkt het?

De Rave heeft drie zogeheten T-foils, een onder elke drijver en een aan het roer. De foils in de drijvers en het roer zijn voorzien van trimflaps, welke gebuikt worden om de hoogte boven het water te regelen. Deze trimflaps werken half-automatisch:
 • Gevoelige sensoren slepen door het water en meten de hoogte boven het water. Ze zijn verbonden met de flaps en passen de hoogte automatisch aan.
 • De zeiler bedient een set elastieken, welke de marge beinvloeden waarbinnen de sensoren kunnen werken. Indien de elastieken strakker worden getrokken dan vliegt de boot lager over het water (nodig wanneer de wind sterk is), wanneer de elastieken losser gezet worden, wordt de vlieghoogte groter (nodig wanneer de wind afneemt).
 • Bij een redelijk constante wind kunnen de elastieken in de klemmen worden gezet en vliegt de Rave automatisch dankzij de sensoren. Alleen bij vlagen is het nodig om de elastieken te bedienen.
 • De verstelbare flap aan het roer biedt extra mogelijkheden zoals meer snelheid of eerdere take-off.

Het sturen van de boot wordt gedaan met de voeten zodat de zeiler zijn handen vrij heeft om de schoten en elastieken te bedienen of om langzamere zeilers gedag te zwaaien.

Op het water is het eerst zaak om genoeg snelheid te maken door de elastieken helemaal los te zetten en een halve wind te zeilen. Wanneer take-off snelheid is bereikt zet je de elastieken iets strakker om te voorkomen dat de boot te veel overhelt. Je haalt de fokkenschoot iets door waardoor de neus naar beneden gaat en de boot horizontaal vliegt. Nu gaat de Rave ervandoor. Het is alsof een afterburner wordt aangezet en hij schiet ervandoor. Het wordt stil, het enige geluid is het sissen van de sensoren door het water. Omdat de schijnbare wind nu bijna van voren komt kunnen de schoten worden doorgehaald. Door de snelheid komt de wind op elke koers van voren en is het niet meer nodig de zeilen te verstellen. Het is als zeilen in een strand- of ijszeiler. Snelheden tot 1,75 keer de ware wind zijn mogelijk.

Onze top tot nu toe ligt op 41,2 knopen!

Eenmaal op de vleugels is enige voorzichtigheid geboden. De neiging om in een vlaag op te loeven moet onderdrukt worden. Daardoor kan de boot uit het water springen. Afvallen en meer spanning op de elastieken is het advies. Bij het keren wordt er dan ook bij voorkeur gegijpt, zodat de Rave al vliegend de bocht doorgaat. Hierbij onderga je krachten die vergelijkbaar zijn met stuntvliegen!

Veiligheid:
Bij het zeilen met hoge snelheden moet worden bedacht dat dit risico’s met zich mee brengt. Bij extreme snelheden moet deze boot worden beschouwd als een racewagen. De fabrikant kan geen garanties geven indien er snelheden worden gezeild boven de 26 knopen (48 km/u).

De Windrider Rave kan met allerlei opties worden geleverd. Hieronder volgt een zo compleet mogelijke prijslijst van de boot en zijn verschillende accessoires. De prijzen zijn in Euro’s en exclusief de BTW weergegeven wegens mogelijke export naar landen buiten the EU. De hieronder weergegeven artikelen en accessoires zijn te bestellen via ons contact formulier.

Windrider Rave Accessoires

Windrider Rave (CE)
Inclusief Grootzeil + Fok
Verstelbaar hoogteroer
Luchtzakken
CE gecertificeerd
Geinstalleerde Opties Lenspomp
Reacher (extra groot voorzeil)
Romp Kleuren Blauw, Wit, Zwart of Geel (actie)
Zeil Kleur Wit + Geel of Wit + Teal

Windrider Rave Technische specificaties

 • Totale lengte 5,20 m m
 • Lengte waterlijn 4,90 m
 • Breedte (inclusief foils) 5,18 m
 • Gewicht 180 kg
 • Zeiloppervlak (grootzeil + fok) 18,1 m2
 • Diepgang (foils omhoog / omlaag) 0,30 m / 1,30 m
 • Beslag Harken
 • Boot snelheid Tot 1,75 keer de windsnelheid (tijdens vlucht)
 • Constructiemateriaal : Polyethyleen
 • Constructiemateriaal foils en beam Hoogwaardig aluminium
 • Ontwerper Dr. Sam Bradfield (USA)
Bemanning Take-off snelheid (knopen) Beaufort
27 – 50 kg 7 – 9 3
50 -100 kg 9 – 11 3 / 4
100 – 135 kg 11 – 12 4
135 – 180 kg 12 – 13 4